Dieta przy dnie moczanowej

Dna moczanowa jest schorzeniem, z którym nasi ortopedzi spotykają się bardzo często w swojej praktyce lekarskiej. Leczeni Pacjenci równie często pytają jak powinni się odżywiać aby zminimalizować ryzyko nawrotu dolegliwości? Postaramy się w skrócie odpowiedzieć na to pytanie:

Dieta u Pacjentów z dną moczanową jest pomocna w zapobieganiu nawrotom i łagodzeniu objawów. Dieta powinna obejmować produkty o małej zawartości puryn, które zwiększają stężenie kwasu moczowego we krwi.
Produkty te możemy podzielić na trzy zasadnicze grupy:

I. Produkty, z których powstają małe ilości kwasu moczowego np. warzywa (bakłażan, papryka, cykoria, cukinia, pomidor, kalafior, seler), owoce (jabłko, gruszka, ananas, czereśnia, wiśnia), przetwory zbożowe (pieczywo razowe, pszenne), ryż, kasza, makarony oraz jaja.

II. Produkty, z których powstają średnie ilości kwasu moczowego np. wędliny, warzywa strączkowe (groszek, ciecierzyca, soja, fasola), mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób), ryby (dorsz, sandacz, mintaj), szpinak, grzyby, kukurydza.

III. Produkty, z których powstają duże ilości kwasu moczowego np. podroby, szprot, śledź, sardynki, tuńczyk, łosoś, karp, makrela, owoce morza, moce wywary z mięs, konserwy.

Produkty z grupy III powinny zostać bezwzględnie wykluczone z diety Pacjenta! Produkty z grupy II powinny być spożywane w bardzo ograniczonych ilościach. Natomiast produkty z grupy I mogą być spożywane bez ograniczeń. Dieta Pacjenta powinna zawierać dużo płynów (przynajmniej 2-3 litry dziennie). Osoby z nadwagą powinny bezwględnie ograniczyć masę ciała. Dieta powinna obfitować w warzywa, owoce, z ograniczeniem tłuszczy (zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego). Pacjent powinien również ograniczyć spożywanie alkoholu. Zaleca się spożywanie pieczywa mieszanego ze wskazaniem na pieczywo razowe.

About the Author :